Evenimente

Trico Lona - Knitwear Crochet despre creațiile MaryAndo

Trico Lona - Knitwear Crochet despre creațiile MaryAndo

Perioada

21-04 / 21-04-2021

In liniștea anului 2020 am aflat ce este într-adevăr valoros, ce este permanent și important. Lucrurile s-au sedimentat și în această stare de contemplație am găsit noi oportunități benefice pentru comunitate și pentru noi. 2020 a fost anul în care Mariana Andone-Rotaru a creat în inima Transilvaniei brandul MaryAndo fior d`or.

Articolul poate fi citit in intregime aici!


In liniștea anului 2020 am aflat ce este într-adevăr valoros, ce este permanent și important. Lucrurile s-au sedimentat și în această stare de contemplație am găsit noi oportunități benefice pentru comunitate și pentru noi. 

2020 a fost anul în care Mariana Andone-Rotaru a creat în inima Transilvaniei brandul MaryAndo fior d`or. Locuind departe de gălăgia orașului, și-a transformat locul de luat masa în atelier și a început să experimenteze îmbinarea a două tehnici străvechi: incondeierea și pictatul icoanelor pe sticlă. A făcut-o cu delicatețe și a ales ca și suprafață de pictat oul de struț. 

Simbolistica colecției MaryAndo

Inspirația a venit din picturile pe sticlă din Transilvania secolelor XVIII-XIX. Aceste motive au fost transpuse pe suprafața curbată al oului de struț, respectând în totalitate particularitățile stilistice specifice școlilor de pictură pe sticlă.

Suprafața oului este împărțită în două jumătăți: pe partea iconografică, sunt reprezentate icoane cu Iisus Hristos, Sfânta Treime, Maica Domnului, Sfinții sau teme din Postul Mare și Săptămâna Patimilor. Pe partea profană se continuă motivul în mod armonios cu elemente florale, frunze, lujeri cu flori, ingeri stilizați. Cele două jumătăți sunt delimitate cu un brâu cu flori sau brâu cu motivul frânghiei răsucite. Oul este un simbol primordial, purtătorul unor semnificații profunde legate de Învierea lui Iisus Hristos și de reînnoirea naturii.

Tehnica MaryAndo fior d`or

Tehnica de transpunere a motivelor arhaice este  încondeierea, adică „scrierea” cu ceară.

Încondeierea este un meșteșug și un obicei străvechi în tradiția românească. Scrierea se face cu ajutorul unui instrument special și se colorează prin băi succesive de culoare.

Oul golit de conținut se decorează cu ceară pe spațiile unde urmează să fie albă. Se scufundă oul în vopseaua cea mai deschisă ( de obicei galben ), se scoate, se usucă și se aplică ceara peste spațiile ce vor rămâne galbene.  Apoi oul se scufundă în urmatoarea culoare, de exemplu roșu, se scoate, se usucă, se aplică ceara peste spațiile ce vor ramane rosii.

Procedeul se repetă de atâtea ori câte culori vor fi pe ou. După uscare, la final, se topește ceara la flacăra unei lumânări. Se aplică foița de aur de 24 k pe elementele aurite și se patinează cu propolis.

Cine este Mariana Andone-Rotaru ?

Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană. Cu rădăcini din Basarabia, a urmat Liceul Pedagogic din Deva, unde a învățat multe meșteșuguri tradiționale. Au urmat studii de Arheologie la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj. Fiind director al Muzeului de Istorie din Turda, a organizat an de an ateliere cu copii și adulți pentru învățarea meșteșugului ouălor încondeiate. În anul 2020 a realizat proiectul Icoane încondeiate pe ouă de struț după vechi izvoade transilvănene. 

Expoziţii

Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește în acest an până în 9 mai 2021, Expoziţia de icoane încondeiate pe ouă de struț in Sala Tancred Bănățeanu cu denumirea DE RÂNDUL PAȘTILOR. 

Sunt prezentate 60 de icoane încondeiate pe ouă de struț realizate de Mariana Andone-Rotaru, în asociere tematică cu icoane pictate pe sticlă din colecțiile Muzeului Țăranului şi ale Muzeului de Etnografie Braşov. Abordarea este inedită, fiind prezentat un dialog intre cele doua tipuri de exponate. 

Să sperăm, că vor fi și alte expoziții în alte locații unde vom putea admira aceste icoane pe ouă de struț. Evenimentele și noutățile vor fi afișate pe pagina Facebook MaryAndo.

Icoanele pe ouă de struț, creațiile MaryAndo, cu rol liturgic sau decorativ, pot fi dăruite celor dragi sau persoanelor speciale din viața fiecăruia – un cadou de lux încă din Antichitate, dar pot fi deopotrivă tezaurizate în colecțiile personale.

Vizitează portofoliul, marca înregistată MaryAndo, intră în această poveste unică și alege…