Evenimente

Expoziție de artă - PASCALIA

Expoziție de artă - PASCALIA

Perioada

09-04 / 17-04-2023

Locație

The Grand Avenue, Calea 13 septembrie, București

Sală

Galeria de artă PAVOT

Intrare

liberă

Oul de struț încrustat și înnobilat cu foiță de aur, inspirat după o ie cu altițe solare este vedeta expoziției Pascalia, al cărei vernisaj va avea loc duminică, 9 aprilie, de la ora 17:00, la Galeria de artă Pavot situată în The Grand Avenue, Calea 13 Septembrie București. Vor fi expuse mai multe ouă unicat încondeiate și încrustate de artista Mariana Andone Rotaru, pe care vom avea ocazia să o cunoaștem în cadrul vernisajului Pascalia, alături de curatorul Alecs Pavot și a cercetătorului etnolog, istoric și teoretician de artă, dr. Doina Ișfănoni. Expoziția poate fi vizitată în perioada 9-17 aprilie.

Oul, ”maica tuturor formelor”, într-o manifestare artistică a conjugării artei, istoriei și tradiției

Oul de struț încrustat și înnobilat cu foiță de aur, inspirat după o ie cu altițe solare este vedeta expoziției Pascalia, al cărei vernisaj va avea loc duminică, 9 aprilie, de la ora 17:00, la Galeria de artă Pavot situată în The Grand Avenue, Calea 13 Septembrie București. Vor fi expuse mai multe ouă unicat încondeiate și încrustate de artista Mariana Andone Rotaru, pe care vom avea ocazia să o cunoaștem în cadrul vernisajului Pascalia, alături de curatorul Alecs Pavot și a cercetătorului etnolog, istoric și teoretician de artă, dr. Doina Ișfănoni. Expoziția poate fi vizitată în perioada 9-17 aprilie. Intrarea este liberă.

     Alături de oul care poartă încrustate elementele iei românești redata de celebrul pictor Henri Matisse în tabloul „La Blouse Roumaine” din  1940, oul în foiță de aur, purtând motivele ce se regăsesc pe cămașa din zona Cașin, cu influențe din zonele Muscel și Șcheii Brașovulu, reprezintă lucrarea definitorie a expoziției.

     „M-a fascinat strălucirea altițelor solare create acum peste 100 de ani de femeile din zona Cașin, Bacău, venite din neamul mocanilor munteni de la Rucăr și Dragoslavele. Am reinterpretat broderia, cu răbdare și multă plăcere, în coaja oului de struț. După realizarea decorului încrustat a urmat aplicarea din abundență a foiței de aur de 24 k. Am încercat să surprind somptuozitatea și fastul izvodului, iar jocul de lumini și umbre mi-a produs o deosebită satisfacție”, a mărturisit  artista Mariana Andone Rotaru, expert în bunuri culturale mobile, arheolog și muzeograf de formare profesională cu experiență în management cultural.

     Impresionată de bogăţia artistică şi informaţională a altiţei,  Mariana Andone Rotaru şi-a propus să abordeze acest element emblematic al cămăşii femeieşti tradiţionale şi în limbajul specific artei sale. Maniera de transpunere a compoziţiei altiţei pe suprafaţa oului de struţ se realizează cu mijloacele de expresie ale gravorului. Asemeni acestor artişti Mariana Andone Rotaru incizează cu răbdare în coaja oului de struţ complexa compoziţie a altiţei., explică dr. Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, istoric și teoretician de artă.

     Expoziția Pascalia include de asemenea, ouă de struț pe care sunt redate, tot prin tehnica MaryAndo, icoane pictate pe sticlă, începând cu sec. al XVIII-lea, din diferite centre transilvănene. Mai precis, este vorba de o reinterpretare a celebrelor icoane pe sticlă de la Nicula, Șcheii Brașovului sau zona Făgărașului.

     „Mariana Rotaru Andone este genul de artist care reușește să îmbine motivele tradiționale cu cele religioase, iar ultima sa colecție este foarte aproape de identitatea galeriei noastre. Impresionant pentru mine este modul în care motive vechi de sute de ani pot reprezenta viitorul. Iar tehnica și picturile ei transformă oul de struț într-un adevărat obiect de artă ”, a declarat Alecs Pavot, curator și gazda expoziției Pascalia.

      Alecs Pavot este istoric de artă și fondatorul galeriei care îi poartă numele. Activând încă din 2014, acesta are un portofoliu impresionant de opere de artă semnate de artiști celebri ca Van Gogh, Rubens, El Greco etc., precum și lucrări ale unor artiști contemporani printre care se numără Adrian Ghenie, Nicolae Maniu, Agathe Toman sau Vladinsky. Viziunea galeriei este aceea de a promova deopotrivă artiști emergenți și consacrați ale căror lucrări aduc un suflu nou în piața de artă românească.

De Florii, vă așteptăm cu drag la vernisajul expoziției Pascalia!