După căițe săsești din sec. al XIX-lea din Țara Bârsei

Săsoaicele din Țara Bârsei purtau pe cap, după căsătorie, căițe din materiale fine, cu bordură de tüll plisat, brodate cu fire de mătase și împodobite cu mărgele. Cele mai răspândite erau căițele negre din catifea, ornamentate cu buchețele de flori brodate. În perioada imediat următoare nunţii, femeile purtau căiţe cu flori brodate în culorile roşu şi roz. Cu trecerea anilor, florile se brodau cu galben şi violet. La vârste înaintate, decorul floral era realizat doar cu albastru. Femeile văduve purtau căiţa din catifea neagră, cu broderii în acelaşi ton. Fetiţele purtau, până la confirmare, căiţe roşii cu flori multicolore.
Cu subtile transformări de-a lungul timpului, căița păstrează încă valențe simbolice, marcând vârsta și statutul social al purtătoarei. Prin utilizarea unor materiale fine, mărgele, tüll, căițele au reprezentat și o marcă a statutului economic. În Ţara Bârsei, căiţa avea prinse pe spate panglici din catifea neagră, formând o fundă mare, la ceafă, iar sub bărbie, se lega cu panglici mai scurte, tot cu o fundă.
În cadrul expoziției temporare ”Pălăria - accesoriu, eleganță și mesaj în Brașovul interbelic”, de la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, septembrie-noiembrie 2021, au fost expuse câteva căițe reprezentative acestei comunități, care a influențat istoria, economia și cultura în arealul Țării Bârsei. 

Text preluat de pe pagina de Facebook – Muzeul de Etnografie Brasov.