Evenimente

Paștele în Banat. Inspirație în creație

Paștele în Banat. Inspirație în creație

Perioada

21-04 / 09-06-2023

Muzeul Satului Bănățean Timișoara are deosebita plăcere să vă invite la vernisajul expoziției Inspirație în creație din cadrul proiectului Paștele în Banat, finanțat de Consiliul Județean Timiș. În cadrul expoziției se vor regăsi ouă de struț superb decorate de artista Mariana Andone-Rotaru (MaryAndo).

INSPIRAȚIE ÎN CREAȚIE

Vineri, 21 aprilie 2023, ora 13:00, Muzeul Satului Bănățean Timișoara are deosebita plăcere să vă invite la vernisajul expoziției Inspirație în creație din cadrul proiectului Paștele în Banat, finanțat de Consiliul Județean Timiș. În cadrul expoziției se vor regăsi ouă de struț superb decorate de artista Mariana Andone-Rotaru (MaryAndo).

În spiritul vremurilor în care țarinele primeau în dar ouă bijuterii de Paști, artista Mariana Andone-Rotaru readuce în actualitate oul bijuterie, folosind tehnica încondeierii cu băi de culoare și încrustarea fizico-chimică, alături de foiță de aur de 24k și argint.

Prin broderia în coajă de ou de struț, artista își propune să revitalizeze acest tip de artă la cel mai înalt nivel, transpunând motive vechi, cusute pe cămășile tradiționale precum și icoane vechi, reinterpretate pe suprafața ovoidală, în limbajul specific acestei arte. Firul metalic de pe izvoade este ilustrat prin aplicarea foiței de aur de 24 k și argint, care înnobilează totodată creația în coaja de ou.

Aceste opere de artă ne propun o călătorie în lumea strămoșilor noștri, transpunând ornamentația cusută de pe vechile cămăși tradiționale, lucrate cu multă trudă, pe coaja oului de struț, declară muzeograful Marius Matei, coordonatorul evenimentului.

În cadrul vernisajului va avea loc și lansarea catalogului Oul de Paști. Sacralitate și artă, autor Marius Matei.

Invitat special: părintele prof. dr. Constantin Jinga, Universitatea de Vest Timișoara

Moment muzical susținut de: prof. dr. Lavinius Nikolajevic.

Vă așteptăm cu drag!