Evenimente

Expozitie - De Paști în Țara Bârsei

Expozitie - De Paști în Țara Bârsei

Perioada

04-05 / 31-05-2021

Expoziție dedicată sărbătorilor pascale, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. Impresionantă în cadrul expoziției este prezența Icoanei „Maica Domnului cu Pruncul”, încondeiată pe ou de struț după un izvod din Șcheii Brașovului, autor Mariana Andone-Rotaru, 2021, care a îmbinat ineditul cu meșteșugul tradițional, dând naștere unui mod unic de decorare a oului.

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați, începând de astăzi, expoziția „De Paști în Țara Bârsei", organizată în mansarda Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului.


Expoziția prezintă tradiții și obiceiuri de Paști reprezentative zonei multietnice a Țării Bârsei.
Sunteți invitați să descoperiți astfel tradiții din Șcheii Brașovului, practicate de grupul Junilor Tineri care în a doua zi de Pași, merg cu strochitu` sau după cum mai este cunoscut obiceiul, Mersul Junilor după ouă roșii. Sunt reconstituite costumele de ceremonial purtate de juni și recuzita prezentă în cadrul obiceiului.
Alături de acesta aducem în atenția dvs. și câteva obiceiuri reprezentative comunităților de ceangăi din Țara Bârsei, și anume, obiceiul „Împușcatul cocoșului” care are loc în prima zi de Paști la Apața, un obicei de inițiere a tinerilor, de trecere dintr-o grupă de vârstă în alta, aducând în expoziție câteva dintre costumele și recuzita ritualică, purtate în cadrul ceremonialului sau obiceiul stropitului din a doua zi de Paști prezent atât la sașii cât și la ceangăii din zonă.
Un loc special în cadrul expoziției îl au ouăle încondeiate, cu motive tradiționale specifice românilor, sașilor sau ceangăilor din Țara Bârsei. Puteți admira piese reprezentative din colecția muzeului, datate în prima jumătatea a secolului XX dar și piese lucrate cu măiestrie în aceste zile, de către meșterii Clinciu Gabriela din Bran sau Godri Anna din Săcele, continuatoare ale vechiului meșteșug.
Impresionantă în cadrul expoziției este prezența Icoanei „Maica Domnului cu Pruncul”, încondeiată pe ou de struț după un izvod din Șcheii Brașovului, autor Mariana Andone-Rotaru, 2021, care a îmbinat ineditul cu meșteșugul tradițional, dând naștere unui mod unic de decorare a oului.


Expoziția poate fi vizitată pe tot parcursul lunii mai, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15, în zilele de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.